Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • jajka

    2 szt.
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • woda gazowana

  • sól ziołowa

Farsz

  • szpinak

    500 g
  • masło klarowane

  • czosnek

    2 ząbki
  • ser kozi

    200 g
  • suszone pomidory

  • śmietana kremówka

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz biały mielony

  • Bulion grzybowy

    1 kostka

Sos serowy

  • cebula

  • śmietanka kremowa

  • pieprz czarny grubo mielony

  • żółty ser starty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Ciasto na naleśniki:
Do miski lub melaksera wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Farsz:
Kroimy w paski pomidory suszone i wrzucamy do garnka na masło klarowane, dokładamy 2 ząbki czosnku (pocięte w plasterki), dodajemy szpinak. Doprawiamy bulionem grzybowym, śmietaną, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Ścieramy ser kozi na tarce i dodajmy go do szpinaku. Następnie gotujemy całość przez kilka minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Sos:
Rozgrzewamy masło klarowane w garnku , kroimy cebulę na drobną kostkę i chwilę smażymy. Doprawiamy solą ziołową, dolewamy śmietanę kremówkę oraz starty żółty ser. Następnie doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem grubo mielonym i mieszamy sos.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w kształt zraza.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy odrobinką masła. Polewamy sosem i wkładamy do pieca na ok. 15 minut do temperatury 180 stopni.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
Naleśniki podajemy udekorowane świeżymi ziołami.
Doradca Smaku
Do smażenia naleśników warto wykorzystać masło klarowane, które jest delikatne i podkreśla smak smażonych potraw. Taki tłuszcz możemy podgrzewać do wyżej temperatury niż zwykłe masło, a więc nie ryzykujemy, że naleśniki po chwili nam się przypalą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

15.08.2016 21:16
Pyszna wersja urozmaicona

ben-ka

01.01.2016 11:31
Takie naleśniki by mi smakowały........

kd045

14.12.2015 11:26
musi być pyszne !

strzelec02

11.09.2015 15:41
Smakowite.

ilka01

29.03.2015 10:35
moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat