Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Naleśniki

jajko 2 szt.
mleko 1 szklanka
mąka 2 szklanki
woda gazowana
Sól ziołowa jodowana Prymat

Farsz

szpinak 500 g
masło klarowane
czosnek 2 ząbki
ser kozi 200 g
suszone pomidory
śmietana kremówka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Bulion grzybowy 1 kostka

Sos serowy

cebula
śmietanka kremowa
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
żółty ser starty 100 g

Porada

Do smażenia naleśników warto wykorzystać masło klarowane, które jest delikatne i podkreśla smak smażonych potraw. Taki tłuszcz możemy podgrzewać do wyżej temperatury niż zwykłe masło, a więc nie ryzykujemy, że naleśniki po chwili nam się przypalą.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

Kroki postępowania

1
Ciasto na naleśniki:
Do miski lub melaksera wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
2
Farsz:
Kroimy w paski pomidory suszone i wrzucamy do garnka na masło klarowane, dokładamy 2 ząbki czosnku (pocięte w plasterki), dodajemy szpinak. Doprawiamy bulionem grzybowym, śmietaną, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Ścieramy ser kozi na tarce i dodajmy go do szpinaku. Następnie gotujemy całość przez kilka minut.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
3
Sos:
Rozgrzewamy masło klarowane w garnku , kroimy cebulę na drobną kostkę i chwilę smażymy. Doprawiamy solą ziołową, dolewamy śmietanę kremówkę oraz starty żółty ser. Następnie doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem grubo mielonym i mieszamy sos.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
4
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w kształt zraza.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
5
Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy odrobinką masła. Polewamy sosem i wkładamy do pieca na ok. 15 minut do temperatury 180 stopni.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto
6
Naleśniki podajemy udekorowane świeżymi ziołami.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 18: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem kozim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.08.2016 21:16
Pyszna wersja urozmaicona
ben-ka 01.01.2016 11:31
Takie naleśniki by mi smakowały........
kd045 14.12.2015 11:26
musi być pyszne !
strzelec02 11.09.2015 15:41
Smakowite.
ilka01 29.03.2015 10:35
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak