Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe przełożone czekoladą i masą orzechową.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części pieczemy na blasze
( 22x30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180*C.
Czekolada: czekoladę połamać na kawałki wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnku. Z kolei garnek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak żeby nie dotykał wody ( zbyt mocne podgrzanie spowoduje rozwarstwienie składników) Poczekać aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozprowadzamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim.
Krem maślano – orzechowy
Na mleku gotujemy grysik a następnie dodajemy posiekane orzechy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolity krem, a następnie cały czas mieszając dodajemy wystudzony krem z orzechami. Krem dajemy na ciasto i przykrywamy trzecim plackiem.
Polewa: Na patelni umieszczamy cukier i wodę. Mieszamy. Następnie podgrzewamy tak długo, aż karmel będzie miał piękny bursztynowy kolor. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do karmelu masło oraz kremówkę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie ponownie podgrzewamy polewę jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy startą czekoladę, mieszamy
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami i rozprowadzamy gorącą polewę karmelową.