Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RISOTTO Z DYNIĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 300 gram
dynia 300 gram
cebula 1 sztuka
wino białe wytrawne 0,5 litra
masło 50 gram
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
pietruszka zielona 1 pęczek
wywar warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: RISOTTO Z DYNIĄ

Na patelni roztapiam połowę masła i szklę na nim cebulę pokrojona w kosteczkę.
Dynię wcześniej piekę na blaszcze w piekarniku ok 20 min. Dodaję do masła i cebuli. Następnie wrzucam na patelnię ryż. Kiedy ryż się zeszkli dolewam po trochu białego wina i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż wpije wino powoli dolewam wywar aż również ryż go wpije. Duszę cały czas mieszając aż ryż będzie miękki a wywar się wchłonie.
Na koniec dosypuję zieloną pietruszkę i sok z cytryny i doprawiam do smaku.
Na koniec wrzucam resztę masła i czekam aż się rozpuści.
Do smaku można dodać starty parmezan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

remprzem 06.01.2016 22:04
Sezon dyniowy się zacznie i koniecznie spróbuję
Pani Domu 06.01.2016 18:38
pysznie, z chęcią bym spróbowała
kasia37 06.01.2016 18:08
ja używam półwytrawne białe ale pewnie można też wytrawne
Zofia12 05.01.2016 07:22
O takiego pomysłu nie znałam, czy wino może być półwytrawne?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak