Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.
2.Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
3.Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
5.Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.