Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna półtorej szklanki
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól pół łyżeczki
olej 5 łyżek
woda ciepła około 150 ml

Sos pomidorowy

cebula 2 duże sztuki
czosnek 2 ząbki
pomidory pelati 1 puszka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
Bazylia suszona Prymat według uznania
oregano według uznania

Pieczarki

pieczarki 25 dag
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

ser żółty 15 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Bazylia suszona Prymat
oregano
mąka pszenna do posypania syolnicy
masło odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.

1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2.Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
3.Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
5.Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:18
http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Bernadeta1 02.12.2015 17:00
bardzo lubię pizze z samymi pieczarkami i serem
Aleksandra/Olcia 02.12.2015 12:44
ale kusisz!mniam
Benita 02.12.2015 10:20
Nie ma to jak pyszna, domowa pizza
bertpvd 02.12.2015 09:58
pyszna, klasyczna pizza :)
pestka 02.12.2015 09:23
bardzo taką lubię
Babeczka35 02.12.2015 07:36
Dziękuję i zapraszam:)
Maridka19 02.12.2015 07:08
Taką lubimy :)
gusia1000 02.12.2015 00:24
Na pewno smaczna.
Janina 01.12.2015 23:50
Domowa najlepsza;))
norweska20 01.12.2015 23:43
zawsze mile widziana
Damiano
Damiano 01.12.2015 22:30
Pyszna pizza
Beatris 01.12.2015 22:20
Z chęcią zjadłabym kawałeczek, pycha:)
Łukasz15 01.12.2015 22:15
Bardzo dobra
SzczyptaChili 01.12.2015 22:07
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak