Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielona pieczeń z indyka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z indyka 1 kilogram
por 1/4 sztuka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
czosnek 4 ząbek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mleko 1/4 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

MARYNATA DO MIĘSA

majeranek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
czosnek 2 ząbek
olej rzepakowy 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielona pieczeń z indyka

Kroki postępowania

1
Obrać, opłukać, drobno posiekać cebulę i por.
Krok 1 - Mielona pieczeń z indyka foto
2
Udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić.
Krok 2 - Mielona pieczeń z indyka foto
3
Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3 - Mielona pieczeń z indyka foto
4
Zamarynowane mięso zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu.
Krok 4 - Mielona pieczeń z indyka foto
5
Do mięsa dodać wcześniej uduszoną cebulę, namoczoną bułką tartą, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, świeżo mieloną gałkę muszkatołową i całość bardzo starannie wymieszać.

Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię, spryskać olejem i posypać bułką tartą.
Krok 5 - Mielona pieczeń z indyka foto
6
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.
Krok 6 - Mielona pieczeń z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.11.2016 11:02
apetycznie wygląda
Alex_M 30.11.2015 07:10
ale pysznosci!
monikaT83 28.11.2015 08:46
Bardzo lubię takie mięsko. Sama bardzo często takie przygotowuje :)
wwwiolka 27.11.2015 11:11
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 27.11.2015 11:03
na pewno bardzo smaczna
Malinka 27.11.2015 10:45
Zjadłabym kawałek do chlebak ze smakiem !
slodkieniebo 27.11.2015 08:35
Najlepsza na kanapki :)
Motorek 27.11.2015 08:30
pyszna pieczeń
IZABELA29 27.11.2015 08:28
pysznie wygląda
Mniam 27.11.2015 08:26
Taką pieczeń z chęcią bym położyła na domowym pieczywie. Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak