Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki, najlepiej odwróconym kubkiem i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera.
3. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane ze smażoną cebulką lub gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.