Szaszłyki z mięsa mielonego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Takie kotleciki mielone nadziane na patyczki i ugrillowane na ruszcie bądź patelni grillowej będą idealną przekąską zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szaszłyki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kg
  • natka pietruszki

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    45 g
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Dip:

  • jogurt grecki

    300 g
  • majonez

    1 łyżka
  • szczypiorek

  • sól

    1 szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekane liście pietruszki, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i jajko. Dopraw suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem, suszoną natką pietruszki i odrobiną soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lepić małe kotleciki. Jeśli będą się rozpadać, dołóż nieco więcej bułki tartej lub okruchów czerstwego pieczywa. Gotowe kotleciki nadziej na wykałaczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony, tak by mięso było ugrillowane, ale soczyste w środku.

Alternatywnie, szaszłyki możesz usmażyć na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju.

Dip jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W miseczce wymieszaj razem jogurt, majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i suszony czosnek. Podawaj jako dodatek do szaszłyków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat