Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Szaszłyki z mięsa mielonego

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Takie kotleciki mielone nadziane na patyczki i ugrillowane na ruszcie bądź patelni grillowej będą idealną przekąską zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

Szaszłyki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 kg
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat
45 g
cebula
1 szt.
jajko
1 szt.
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka
sól do smaku
Sklep Prymat

Dip:

jogurt grecki
300 g
majonez
1 łyżka
szczypiorek
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z mięsa mielonego

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekane liście pietruszki, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i jajko. Dopraw suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem, suszoną natką pietruszki i odrobiną soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lepić małe kotleciki. Jeśli będą się rozpadać, dołóż nieco więcej bułki tartej lub okruchów czerstwego pieczywa. Gotowe kotleciki nadziej na wykałaczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony, tak by mięso było ugrillowane, ale soczyste w środku.

Alternatywnie, szaszłyki możesz usmażyć na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju.

Dip jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W miseczce wymieszaj razem jogurt, majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i suszony czosnek. Podawaj jako dodatek do szaszłyków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak