Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z mięsa mielonego
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekane liście pietruszki, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i jajko. Dopraw suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem, suszoną natką pietruszki i odrobiną soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lepić małe kotleciki. Jeśli będą się rozpadać, dołóż nieco więcej bułki tartej lub okruchów czerstwego pieczywa. Gotowe kotleciki nadziej na wykałaczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony, tak by mięso było ugrillowane, ale soczyste w środku.
Alternatywnie, szaszłyki możesz usmażyć na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju.
Dip jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W miseczce wymieszaj razem jogurt, majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i suszony czosnek. Podawaj jako dodatek do szaszłyków.