Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z mięsa mielonego

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Takie kotleciki mielone nadziane na patyczki i ugrillowane na ruszcie bądź patelni grillowej będą idealną przekąską zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

Szaszłyki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kg
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 45 g
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Dip:

jogurt grecki 300 g
majonez 1 łyżka
szczypiorek
sól 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z mięsa mielonego

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekane liście pietruszki, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i jajko. Dopraw suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem, suszoną natką pietruszki i odrobiną soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lepić małe kotleciki. Jeśli będą się rozpadać, dołóż nieco więcej bułki tartej lub okruchów czerstwego pieczywa. Gotowe kotleciki nadziej na wykałaczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony, tak by mięso było ugrillowane, ale soczyste w środku.

Alternatywnie, szaszłyki możesz usmażyć na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju.

Dip jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W miseczce wymieszaj razem jogurt, majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i suszony czosnek. Podawaj jako dodatek do szaszłyków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak