Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta włoska

    1/2 główki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • przyprawa do bigosu

Ciasto naleśnikowe

  • Bulion grzybowy

    125 ml
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    200 g
  • twaróg wędzony

    400 g
  • cebulka smażona

  • olej rzepakowy

  • pieprz ziołowy

  • koperek suszony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

09.03.2016 13:05
ale bym zjadła

Róża1

08.03.2016 23:38
Wyśmienite naleśniki !!!!! aż ślinka leci :-) , oj zjadło by się porcyjkę :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat