Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
6 szt. -
cebula
1 szt. -
jajko
2 szt. -
pestki dyni
1 łyżka -
pestki słonecznika
1 łyżka -
suszone pomidory
2 łyżki -
otręby pszenne
2 łyżki -
siemię lniane
2 łyżki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
-
oregano
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
olej rzepakowy
-
pierś z kaczki
200 g, (wędzona) -
konfitura
250 g, z pigwy -
migdały
2 łyżki -
rukola
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Chrupiące racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią z kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy
Na rozgrzanym oleju usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki ziemniaczane przełożyć na talerz, podawać z plastrami wędzonej kaczki i konfiturą z pigwy połączoną z migdałami i listkami rukoli.
Komentarze (5)