Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Chrupiące racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią z kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.
cebula 1 szt.
jajko 2 szt.
pestki dyni 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
suszone pomidory 2 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
oregano
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
olej rzepakowy
pierś z kaczki 200 g, (wędzona)
konfitura 250 g, z pigwy
migdały 2 łyżki
rukola 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Chrupiące racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią z kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odcisnąć, połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkami, pestkami słonecznika i dyni, suszonymi pomidorami, otrębami i siemieniem lnianym. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, oregano i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki ziemniaczane przełożyć na talerz, podawać z plastrami wędzonej kaczki i konfiturą z pigwy połączoną z migdałami i listkami rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 16.04.2014 21:54
ciekawe te racuszki
Patriszja
Patriszja 11.04.2014 09:03
Fajny skład i dosyć wykwintne :) Pycha!
Magula 11.04.2014 08:38
Ciekawy przepis
Adamorek 10.04.2014 22:05
przepyszne i ciekawe
PaniMISIOWA 10.04.2014 17:44
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak