Ostrym nożem usunąć z mostka wszystkie kości żebrowe. Mięso wyłożyć na stolnicy i natrzeć przyprawami. Namoczoną i odciśniętą bułkę, żółtko, zmielone mięso oraz natkę pietruszki wyrobić, dodając na koniec ubitą piane z białka. Na wewnętrzną część rozłożonego mostka ułożyć jeden obok drugiego cienkie plasterki boczku. Rozsmarować przygotowany farsz, ciasno zwinąć i dość mocno obwiązać nicią. Tak przygotowaną roladę obrumienić na oleju, dodać margarynę, drobno pokrojony czosnek, chwilę jeszcze podsmażyć, ale nie rumienić tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż widelec łatwo będzie wchodził w mięso. Wyłożyć roladę na półmisek, przykryć deseczką i obciążyć, aby lekko się spłaszczyła. Podawać na zimno lub na gorąco, krojąc w ukośne plasterki.