Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z wiśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
mąka
cukier waniliowy
smietana 18%
cukier puder
serek waniliowy
masło roślinne
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z wiśniami

Z mąki, jajka, masła, cukru waniliowego i niewielkiej ilości śmietany (ok.2 łyżek) zagnieść ciasto (tak jak na kruche ciasto) i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30min. Po ostygnięciu ciasto posmarować serkiem homogenizowanym tak aby przykrył całą formę i utworzył cienką warstwę na cieście. W międzyczasie podgrzać 1/4 szkl dżemu z dodatkiem kieliszka wódki i zapachem rumowym. Do dżemu można dodać również cukier puder (w zależności jak bardzo jest słodki). Wierzch ciasta polać ostudzonym sosem z dżemu. Polecam również z innymi konfiturami:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 03.01.2012 09:16
fajna
kanu83 11.11.2011 19:34
cudo
bursztynek 15.06.2011 23:53
fajny pomysł, wygląda super!
banditka 18.05.2011 08:15
ale pysznie wyglada
stokrotka 09.04.2011 13:30
pyszności
gryczyn 22.09.2010 09:31
Cudownie wygląda. Muszę wypróbować.
eli82 22.08.2010 10:59
smacznie wyglada
Margo1 21.08.2010 10:45
Bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak