Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1
  • mąka

  • cukier waniliowy

  • smietana 18%

  • cukier puder

  • serek waniliowy

  • masło roślinne

  • aromat rumowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, masła, cukru waniliowego i niewielkiej ilości śmietany (ok.2 łyżek) zagnieść ciasto (tak jak na kruche ciasto) i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30min. Po ostygnięciu ciasto posmarować serkiem homogenizowanym tak aby przykrył całą formę i utworzył cienką warstwę na cieście. W międzyczasie podgrzać 1/4 szkl dżemu z dodatkiem kieliszka wódki i zapachem rumowym. Do dżemu można dodać również cukier puder (w zależności jak bardzo jest słodki). Wierzch ciasta polać ostudzonym sosem z dżemu. Polecam również z innymi konfiturami:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maniek2

03.01.2012 09:16
fajna

kanu83

11.11.2011 19:34
cudo

bursztynek

15.06.2011 23:53
fajny pomysł, wygląda super!

banditka

18.05.2011 08:15
ale pysznie wyglada

stokrotka

09.04.2011 13:30
pyszności

gryczyn

22.09.2010 09:31
Cudownie wygląda. Muszę wypróbować.

eli82

22.08.2010 10:59
smacznie wyglada

Margo1

21.08.2010 10:45
Bardzo fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat