odc. 53 Doradca Smaku

Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt.
  • cukier puder

    20 g
  • likier Grand Marnier

    30 ml
  • mąka

  • masło

  • cynamon mielony

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i mieszamy.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Do żółtek wlewamy likier Grand Marnier, doprawiamy cynamonem i mieszamy.
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Białka wkładamy do żółtek i mieszamy.
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Wnętrze foremki do sufletu smarujemy dokładnie całe masłem i posypujemy równomiernie odrobiną mąki. Masę przekładamy do foremki, uzupełniając ją do pełna.
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Foremki z sufletem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min aż urośnie do ok. 2-3 cm.
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier  foto
Suflet posypany cukrem pudrem podajemy na talerzu ozdobionym papryką słodką Prymat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:40
Jaki piękny i wyrośnięty!
wyattearp 02.04.2014 12:34
wygląda pysznie
Anna133 02.04.2014 07:16
jeszcze nigdy nie robiłam ,ale moze się odważę
Barbara13 02.04.2014 00:45
Wspaniały suflecik i pięknie wyrośnięty :)
lonax 01.04.2014 20:27
Wygląda na prosty ale bardzo apetyczny suflet, jak to potrafi być ,,najprostsze bywa najsmaczniejsze,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat