Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki paryskie
2. Do drożdży dosypujemy przesianą mąkę i sól, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dobrze wyrabiamy, najlepiej sprawdzi się robot z hakiem, ale możemy też ręcznie. Ciasto wyrabiamy 10 minut. To ważne, bo wówczas jest bardziej puszyste po upieczeniu. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, jeszcze raz delikatnie ugniatamy, po czym dzielimy je na 4 równe części. Każdą część formujemy na ok. 30-40 cm długości wałki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami zostawiamy spore odstępy, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Wierzch bagietek smarujemy delikatnie wodą i posypujemy ziarnami. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Bagietki pieczemy ok. 20 minut. Czasem wystarczy 15 minut, to zależy od naszego piekarnika.