odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • masło

    50 g
  • ser ementaler

    100 g
  • pieczywo tostowe

    kilka kromek
  • pomidory

    2 szt.
  • olej do smażenia

  • suszone pomidory

  • oliwa

  • tymianek

  • kminek mielony

  • cukier

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy z nich środek z gniazdami nasiennymi. Tak powstałe „łupinki” z miąższu kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym i tymiankiem. Usmażone pomidory ugniatamy lekko łyżką żeby powstała pasta. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i wykładamy do miseczki by pasta zdążyła ostygnąć.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
W tym czasie przygotowujemy tosty. Kromki pieczywa tostowego po uprzednim odkrojeniu skórek wkładamy do ciepłego piekarnika na kilka minut. Tosty powinny być ciepłe, zarumienione i lekko chrupiące, a nie przypieczone jak grzanki.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Następnie do miski wbijamy 4 jajka, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wszystko porządnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Dosypujemy tarty ser ementaler i ponownie mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Na patelnię z odrobiną oleju ...i masła wylewamy jajka. Delikatnie mieszamy. Gdy jajko się zetnie, zsuwamy omleta z patelni na talerz zawijając go.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Ciepłe tosty kroimy w trójkąty i każdy trójkąt smarujemy pastą pomidorową.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
Na wierzch tostów układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Całość dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 06.01.2017 08:22
W najbliższym czasie muszę zrobić :)
Kuchcik gotuje 10.03.2015 11:35
Ten omlet jest pyszny. Przepis sprawdzony, solidna porcja dla bardzo głodnego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat