Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
masło 50 g
ser ementaler 100 g
pieczywo tostowe kilka kromek
pomidory 2 szt.
olej do smażenia
suszone pomidory
oliwa
tymianek
Kminek mielony Prymat
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową

Kroki postępowania

1
Obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy z nich środek z gniazdami nasiennymi. Tak powstałe „łupinki” z miąższu kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
2
Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym i tymiankiem. Usmażone pomidory ugniatamy lekko łyżką żeby powstała pasta. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i wykładamy do miseczki by pasta zdążyła ostygnąć.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
3
W tym czasie przygotowujemy tosty. Kromki pieczywa tostowego po uprzednim odkrojeniu skórek wkładamy do ciepłego piekarnika na kilka minut. Tosty powinny być ciepłe, zarumienione i lekko chrupiące, a nie przypieczone jak grzanki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
4
Następnie do miski wbijamy 4 jajka, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wszystko porządnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
5
Dosypujemy tarty ser ementaler i ponownie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
6
Na patelnię z odrobiną oleju ...i masła wylewamy jajka. Delikatnie mieszamy. Gdy jajko się zetnie, zsuwamy omleta z patelni na talerz zawijając go.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
7
Ciepłe tosty kroimy w trójkąty i każdy trójkąt smarujemy pastą pomidorową.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
8
Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto
9
Na wierzch tostów układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Całość dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 06.01.2017 08:22
W najbliższym czasie muszę zrobić :)
Kuchcik gotuje 10.03.2015 11:35
Ten omlet jest pyszny. Przepis sprawdzony, solidna porcja dla bardzo głodnego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak