Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuły

    2 główki
  • jajka

    4 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • kiełki rzodkiewki

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól do smaku

  • krem chrzanowy Smak

  • śmietana 30%

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów foto
Brokuły umyć i rozdzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru, wrzucając na wrzątek rozdzielone brokuły. Ugotowane al dente (pół twardo) warzywa przełożyć do misy, dodać jaja, śmietankę, przyprawy i zmiksować na gładką masę.
Krok 3 - Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów foto
Doprawić gałką muszkatołową.
Krok 4 - Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów foto
Gotowy mus przelać do aluminiowych foremek, wysmarowanych wcześniej masłem. Foremki wstawić do brytfanny i zalać do połowy ich wysokości wodą (kąpiel wodna). Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut do momentu aż boki zaczną odchodzić od foremek.
Krok 5 - Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów foto
Terrinę wystudzić, wyłożyć z foremek i podawać na ciepło z dodatkiem kiełków rzodkiewki i Kremem chrzanowym Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 12.12.2015 11:45
Podoba mi się, efekt śliczny.
strzelec02 09.09.2015 20:10
Fajny pomysł.
Kasiaaa 18.04.2015 14:21
Super :) :)
Doradca Smaku 01.04.2015 10:11
To prawda :) Śmietana dodana.
Klausia 31.03.2015 13:44
ciekawie to wygląda :)
Seba 25.03.2015 08:41
extra danie
justynkag 23.03.2015 22:19
Świetne danie!
Maridka19 23.03.2015 18:55
Rewelacyjne danie :)
DorotaZ 23.03.2015 17:57
W składnikach brakuje śmietany. Fantastycznie wygląda
ilka01 23.03.2015 13:06
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat