Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z awokado

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co zrobić na śniadanie? A może omlet z awokado i warzywami. Pożywnie i pysznie!

Składniki:

jaja 8 sztuk
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 250 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło do smażenia
ser żółty do posypania
ocet balsamiczny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z awokado

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pokrój na półksiężyce. Pomidorki pokrój w plasterki.

W misce ubij widelcem 8 jaj. Dopraw solą, ziołami i papryką. Na jedną porcję omletu wlej na rozgrzaną patelnie ¼ mieszanki jajecznej.

Jeśli do smażenia wykorzystasz dobrej jakości patelnie, np. z teflonową powłoką nie będziesz potrzebować ani kropli oleju lub innego tłuszczu.

Po chwili obniż temperaturę patelni, by omlet mógł się ściąć.

Powinien pozostać lekko wilgotny, a nie całkowicie wysuszony. Kiedy będzie gotowy, zdejmij omlet z patelni i zsuń go na talerz.

Na omlet wyłóż trochę awokado i pomidorków koktajlowych. Całość posól i polej kremowym octem balsamicznym. Omlet złóż na pół i potem jeszcze raz na pół.

Udekoruj na talerzu posypując startym serem. Udekoruj awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak