Omlet z awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Co zrobić na śniadanie? A może omlet z awokado i warzywami. Pożywnie i pysznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8 sztuk
  • awokado

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    250 gramów
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    do smażenia
  • ser żółty

    do posypania
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pokrój na półksiężyce. Pomidorki pokrój w plasterki.

W misce ubij widelcem 8 jaj. Dopraw solą, ziołami i papryką. Na jedną porcję omletu wlej na rozgrzaną patelnie ¼ mieszanki jajecznej.

Jeśli do smażenia wykorzystasz dobrej jakości patelnie, np. z teflonową powłoką nie będziesz potrzebować ani kropli oleju lub innego tłuszczu.

Po chwili obniż temperaturę patelni, by omlet mógł się ściąć.

Powinien pozostać lekko wilgotny, a nie całkowicie wysuszony. Kiedy będzie gotowy, zdejmij omlet z patelni i zsuń go na talerz.

Na omlet wyłóż trochę awokado i pomidorków koktajlowych. Całość posól i polej kremowym octem balsamicznym. Omlet złóż na pół i potem jeszcze raz na pół.

Udekoruj na talerzu posypując startym serem. Udekoruj awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat