Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki 5 kg
chrzan 1 duży korzeń
koper szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
cebula 2 szt
marchew 5 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek główka

Zalewa

woda 3 litry
ocet 0,5 l
cukier 4 łyżki
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

1.
Ogórki myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na około 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę kroimy w plasterki. Do umytych słoików wkładamy po 4 plasterki marchewki i po krążku cebuli. Do każdego litrowego słoika dodajemy po 4 sztuki ziela angielskiego i pieprzu, po jednym listku laurowym i po jednym ząbku czosnku. Wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, dodajemy po gałązce kopru i małym kawałku chrzanu.
2.
Do słoików wkładamy ciasno ogórki. Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy. Przestudzoną ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki. Na dno garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.09.2015 15:26
Też takie robię.
adelajda 13.09.2015 14:58
lubię takie ogóreczki :))
jagoda5913 13.09.2015 11:56
Dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak