Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO
- Pyszne danie jednogarnkowe
- Delikatne, idealnie doprawione mięso
- Doskonale smakuje z ziemniakami, kaszami lub ryżem
Przepis na karkówkę po cygańsku na ostro, to pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie doprawione mięso, po upieczeniu w piekarniku jest delikatne i kruche, a skomponowane z kremowym sosem pomidorowym smakuje obłędnie!
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie.
Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę.
Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, wyłożyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso.
Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200 stopni.