Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

5.0
(76)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg (obrane)
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt.
sól do smaku
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Propozycja na moje ulubione, delikatne i smakowite kopytka, które przenoszą nas w czasy dzieciństwa. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Dla mnie kopytka smakują najlepiej na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania miękkości, a następnie je studzimy.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę i wstawiamy na noc do lodówki.

* Kopytka ze schłodzonych przez noc ziemniaków wychodzą najsmaczniejsze, dlatego warto zabrać się za ich przygotowanie dzień wcześniej.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Ze środka masy ziemniaczanej wybieramy jej część, a w powstały otwór wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajko i doprawiamy solą, dodajemy część wybranej masy i delikatnie zagniatamy ciasto dla odpowiedniego połączenia składników.

* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i klejące, co utrudni formowani kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki, przez co efekt może być niezadowalający smakowo.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Z powstałego ciasta formujemy ruloniki, podsypujemy je delikatnie mąką i wycinamy pod skosem kopytka.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Kopytka wrzucamy na delikatnie osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła, mieszamy wodę, aby nie przywarły do dna i gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Kopytka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy je na deseczkę, aby odpuściły wodę i odpowiednio stężały.

Kopytka możemy serwować na słono z dodatkiem masełka i bułki tartej lub słodko np. z owocami. Najlepsze są jednak te odsmażane na drugi dzień.

Kopytka przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku próżniowym. Możemy je również zamrozić.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Kopytka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Borówka 19.03.2024 09:31
Jakie proporcje mąki do ziemniaków?? Zostały mi ziemniaki po zważeniu 737g
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Zgodnie z tym co napisałaś, masz ok. połowę porcji ziemniaków. Podziel wszystko na pół i dodaj 1 szklankę mąki oraz pół łyżki mąki ziemniaczanej :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
[email protected] 15.02.2023 17:50
Przepis na kopytka
Mniam 17.09.2015 15:54
Wyglądają idealnie :)
Adamorek 17.09.2015 14:17
świetne są z sosem grzybowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak