Kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg (obrane)
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka foto
Propozycja na moje ulubione, delikatne i smakowite kopytka, które przenoszą nas w czasy dzieciństwa. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Dla mnie kopytka smakują najlepiej na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania miękkości, a następnie je studzimy.
Krok 2 - Kopytka foto
Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę i wstawiamy na noc do lodówki.

* Kopytka ze schłodzonych przez noc ziemniaków wychodzą najsmaczniejsze, dlatego warto zabrać się za ich przygotowanie dzień wcześniej.
Krok 3 - Kopytka foto
Ze środka masy ziemniaczanej wybieramy jej część, a w powstały otwór wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajko i doprawiamy solą, dodajemy część wybranej masy i delikatnie zagniatamy ciasto dla odpowiedniego połączenia składników.

* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i klejące, co utrudni formowani kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki, przez co efekt może być niezadowalający smakowo.
Krok 4 - Kopytka foto
Z powstałego ciasta formujemy ruloniki, podsypujemy je delikatnie mąką i wycinamy pod skosem kopytka.
Krok 5 - Kopytka foto
Kopytka wrzucamy na delikatnie osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła, mieszamy wodę, aby nie przywarły do dna i gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Krok 6 - Kopytka foto
Kopytka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy je na deseczkę, aby odpuściły wodę i odpowiednio stężały.

Kopytka możemy serwować na słono z dodatkiem masełka i bułki tartej lub słodko np. z owocami. Najlepsze są jednak te odsmażane na drugi dzień.

Kopytka przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku próżniowym. Możemy je również zamrozić.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 17.09.2015 15:54
Wyglądają idealnie :)
Adamorek 17.09.2015 14:17
świetne są z sosem grzybowym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat