Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Duszona karkówka z cebulą i papryką, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

karkówka wieprzowa 150 g x4
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ketchup 1 łyżka
miód 1 łyżka
rosół z kury 1/2 l
papryka czerwona 1 sztuka
ząbki czosnku 3 (kroimy w plasterki)
cebule 3 sztuki
olej rzepakowy do smażenia
ogórki kwaszone Smak 1 słoik
natka pietruszki kilka listków

Marynata

Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
sos sojowy 2 łyżki

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku szczypta

Porada

Przed rozbiciem mięso przykrywamy folią spożywczą, żeby nie pobrudzić siebie i kuchni.

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Duszona karkówka z cebulą i papryką, odc. 7

Karkówkę pokrojoną w plastry rozbijamy delikatnie tłuczkiem i odkładamy na talerz. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Karkówkę dokładnie marynujemy i obsmażamy z obu stron na patelni. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Przygotowujemy sos. Do miski po marynacie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód i 1 łyżkę wędzonej papryki. Wlewamy rosół z kury i dokładnie mieszamy.
Paprykę kroimy w paseczki, czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelnię z tłuszczem po mięsie przekładamy cebulę, paprykę i czosnek. Smażmy do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy na przemian mięso wraz z warzywami. Zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 1,5–2 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z warzywami. Podajemy z ogórkami kiszonymi i dekorujemy listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.12.2017 22:25
Bardzo smakowita i kusząca karkówka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak