Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
karkówka wieprzowa
150 g x4 -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
ketchup
1 łyżka -
miód
1 łyżka -
rosół z kury
1/2 l -
papryka czerwona
1 sztuka -
ząbki czosnku
3 (kroimy w plasterki) -
cebule
3 sztuki -
olej rzepakowy
do smażenia -
ogórki kwaszone Smak
1 słoik -
natka pietruszki
kilka listków
Marynata
-
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat
1 opakowanie -
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
sos sojowy
2 łyżki
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
szczypta -
Pieprz czarny Prymat w młynku
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Duszona karkówka z cebulą i papryką, odc. 7
Przygotowujemy sos. Do miski po marynacie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód i 1 łyżkę wędzonej papryki. Wlewamy rosół z kury i dokładnie mieszamy.
Paprykę kroimy w paseczki, czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelnię z tłuszczem po mięsie przekładamy cebulę, paprykę i czosnek. Smażmy do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy na przemian mięso wraz z warzywami. Zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 1,5–2 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z warzywami. Podajemy z ogórkami kiszonymi i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Przed rozbiciem mięso przykrywamy folią spożywczą, żeby nie pobrudzić siebie i kuchni.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się