Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    700 g
  • Mój przepis na soczystą karkówkę Prymat

    1 opakowanie
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • olej

    5 łyżek
  • kapusta kiszona

    500 g (z suszonymi grzybami)
  • ziemniaki

    kilka szt.
  • chrzan żurawinowy

    1-2 łyżek
  • czosnek marynowany

    kilka ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać łyżkę musztardy i 4 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Karkówkę pokroić na 4 plastry i podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez 7-8 minut, aby się zarumieniła na złoty kolor.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć część kapusty z grzybami, na to podsmażoną karkówkę obtoczoną w marynacie i polewamy pozostałą marynatą.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Na wierzchu ułożyć drugą warstwę kapusty z grzybami. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 180 stopni przez około 1h.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Podgotowane ziemniaki nacinamy, przyprawiamy rozmarynem, skrapiamy olejem. 30 minut przed końcem pieczenia mięsa dokładamy do naczynia ziemniaki do upieczenia.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
Tak przygotowane danie podawać z marynowanym czosnkiem i chrzanem żurawinowym.
Doradca Smaku
Do przepisu warto wykorzystać kiszoną kapustę z suszonymi grzybami i wędzonką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slawoj1963 25.09.2016 10:51
nie miałem suszonych grzybów ale w zamian dodałem trochę boczniaków i pieczarek oraz podgotowaną na parze marchewkę pokrojoną w plastry wynik końcowy pyszne!!!
dodi 03.09.2016 12:35
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat