Soczysta karkówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    700 g
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • Mój przepis na soczystą karkówkę Prymat

    1 opakowanie
  • śliwki suszone

    12 szt.
  • ziemniaki

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczysta karkówka foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Soczysta karkówka foto
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać łyżkę musztardy oraz 4 łyżki oleju i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Soczysta karkówka foto
Karkówkę pokroić na 4 plastry i podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez 7-8 minut, aby się zarumieniła. Podsmażoną karkówkę obtoczyć w marynacie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i całość polać pozostałą marynatą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Krok 4 - Soczysta karkówka foto
Ziemniaki pokrojone w talarki przysmażyć na patelni (tej samej, na której smażyliśmy karkówkę), dodać przyprawę do ziemniaków, sok z cytryny, olej i pieprz cytrynowy.
Krok 5 - Soczysta karkówka foto
Danie jest gotowe. Można podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Doradca Smaku
Dla urozmaicenia smaku dodaj garść suszonych śliwek (około 12 sztuk) do zamarynowanego mięsa. Dalej postępuj tak, jak w przedstawionych krokach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.09.2014 12:16
karkówkę często robię, super że pojawiły się te nowe przepisy na różne smakołyki, trzeba będzie się w nie zaopatrzyć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat