Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane buraki z orzechami na rukoli

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 2-3 szt
olej 2 łyzki
krem balsamico 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
rukola 200 g
orzechy włoskie 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane buraki z orzechami na rukoli

Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Buraki możemy ugotować wcześniej, pokroić i zamrozić. Wtedy przygotowanie sałatki będzie znaczniej krótsze.
Na patelni rozgrzewamy olej z balsamico i miodem. Gdy całość się połączy a patelnia rozgrzeje układamy plasterki buraka. Przesmażamy z obu stron. Przestudzamy.
Na talerzach układamy rukolę a na niej wianuszek z karmelizowanych buraków. Całość posypujemy orzechami włoskimi, polewamy powstałym przy karmelizowaniu sosem oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LUL 24.03.2024 10:46
Ludziom się w głowach poprzewracało
Futka 06.09.2015 10:54
Przepyszna propozycja!
paulina2157 06.09.2015 07:25
wyglądają pysznie pewnie i tak smakują
Renata9 05.09.2015 20:52
Świetna przekąska :-)
w mojej kuchni 05.09.2015 18:44
same pyszności na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak