Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże świeże 40 g
mleko ciepłe szkl
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
jagody 2 szkl
cukier 3/4 szkl
kasza manna łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urósł. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody mieszamy z cukrem i kaszą manną.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka,mąkę, cukier i roztopione masło. Zagniatamy aż masa zacznie odklejać się od ręki i odstawiamy znowu do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kubkiem wycinamy krążki.
Na każdy krążek ciasta dodajemy po łyżce jagód i przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną wykładamy jagodzianki, smarujemy je pozostałymi białkami. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 31.08.2015 13:27
Też takie robię. Są przepyszne :D
IKrakowianka 30.08.2015 22:07
pysznie wyglądają
Franciszek 30.08.2015 21:53
Super jagodzianki
irenka 30.08.2015 20:48
pychotka,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak