Przepis i sposób przygotowania na: Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Makaron penne znany jest z kuchni włoskiej, najczęściej wykorzystywany jest do dań obiadowych, których przygotowanie nie jest skomplikowane. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak go przyrządzić, to zapraszam na przepis!
- makaron penne
- suszone pomidory
- pomysł na obiad
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. W woku lub dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaża cebulę (białą i czerwoną) pokrojoną w plasterki. Jak cebula lekko się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Smaż ok. 10-15 minut, często mieszając, żeby grzyby się nie przypaliły.
3. Fasolkę szparagową zblanszuj i odcedź. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Fasolkę i pomidory dodaj do grzybów i dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut.
4. Na koniec dodaj ugotowany, gorący, odsączony makaron i posiekane listki bazylii.
5. Duś całość ok. 3 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem i podajemy.