Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron tagliatelle
200 gramów -
mięso mielone z udźca indyka
300 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
pomidory pelati
300 gramów -
miód
1 łyżeczka -
szpinak świeży
100 gramów -
serek śmietankowy
1 łyżka -
śmietana 18%
4 łyżki -
parmezan
30 gramów -
orzeszki piniowe prażone
20 gramów -
bazylia świeża
kilka sztuk -
olej rzepakowy
100 mililitrów
Do smaku:
-
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sposób przygotowania
Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy mięso, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Jak mięso będzie delikatnie podsmażone dodajemy pomidory pelati, dokładnie mieszamy i smażymy razem. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą ziołową, znów mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami pinii i listkami świeżej bazylii.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się