Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Makaron z indykiem w sosie śmietanowym, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(479)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli lubicie makaron tagliatelle w sosie śmietanowym to przepis dla Was! Proste produkty i pyszne danie.

Składniki:

makaron tagliatelle 200 gramów
mięso mielone z udźca indyka 300 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
pomidory pelati 300 gramów
miód 1 łyżeczka
szpinak świeży 100 gramów
serek śmietankowy 1 łyżka
śmietana 18% 4 łyżki
parmezan 30 gramów
orzeszki piniowe prażone 20 gramów
bazylia świeża kilka sztuk
olej rzepakowy 100 mililitrów

Do smaku:

Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Makaron z indykiem w sosie śmietanowym, odc. 34

Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy mięso, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Jak mięso będzie delikatnie podsmażone dodajemy pomidory pelati, dokładnie mieszamy i smażymy razem. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą ziołową, znów mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.

Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami pinii i listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzysztofg 03.03.2019 17:01
Zgadzam się z Panią Bożeną. Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie makarony w różnej postaci. Pracowałem kiedyś z Włochami, którzy nauczyli mnie gotować różnego rodzaju spagheti. Celebruję to w każdą niedzilę i w ocenie tych, którzy mieli okazję sprubować, wychodzi mi to całkiem dobrze. W dniu dzisiejszym wyprubowałem przepis Pana Roberta, i uważam że Włosi też mogą się nuczyć przygotowania makaronów od nas, a w szczególności od Pna Roberta. Przepis zapisuję do swojego niedzielnego "repertuaru" :D
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:03
To prawda danie pyszne i kuszące jak smakiem tak i wyglądem;)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:59
Smakowite danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak