Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    400 g (ugotowany al dente)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • pieczarki

    8 szt. (obrane, plastry)
  • pomidorki koktajlowe

    5 szt. (pokrojonych)
  • ser pleśniowy

    100 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    4 łyżki (tarty)
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

  • papryka ostra mielona

  • bazylia świeża

    kilka listków (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
W rondelku na oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Następnie dodać pieczarki i podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Dodajemy ser, wino i śmietanę. Gotujemy 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Następnie dokładamy pomidory (suszone i koktajlowe) oraz kapary.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Całość doprawiamy do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Do sosu dosypujemy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Makaron z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy serem i i pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C.
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Tak przygotowany makaron dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Smacznego!
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć sera pleśniowego np. typu Lazur lub Rokpol.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat