Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polenta z ricottą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 700 ml
kasza kukurydziana 2 szklanki
ser ricotta 250 g
masło 82% 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Porada

Polenta to włoski zamiennik polskich ziemniaków.Polecam podać z lekko pikantną salsą pomidorową lub pieczonymi , faszerowanymi pomidorami.Podana na zimno będzie pasowała do sosu malinowego lub truskawkowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Polenta z ricottą

W garnku zagotowujemy wodę z serkiem ricotta ,masłem oraz solą. Dodajemy kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 min do całkowitego zgęstnięcia.
Naczynie np.keksówkę lub blaszkę do ciasta smarujemy masłem,przekładamy masę. Wierzch wygładzamy np.łyżką. Odstawiamy na 1-2 h do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak