Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cukinie nadziewane mięsem mielonym i podane z salsą meksykańską - taki pomysł na letni, sezonowy obiad! Co Wy na to?! A jeśli lubicie faszerowane warzywa to koniecznie sprawdźcie przepis na nadziewane papryki.

 

 

Składniki:

Na farsz:

mięso mielone indycze 400 gramów
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka 2 sztuki
sos pomidorowy 100 mililitrów
cukinia 3-4 sztuki
oliwa do smażenia
sól do smaku

Na sos:

oliwa 1-2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
passata pomidorowa 100 mililitrów
woda 150 mililitrów
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oregano 1 łyżeczka
masło 50 gramów
bazylia świeża 8 sztuk

Na salsę:

natka kolendry 5 gramów
bazylia świeża 8-10 sztuk
zielona cebulka 1 sztuka
oliwa 1-2 łyżki
cebula czerwona 1 sztuka
chili 1 sztuka
sok z cytryny z 1/4
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego

Do nagrzanego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, passatę, wodę, sól pieprz oraz oregano i gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie do miski przekładamy indyka oraz paprykę, doprawiamy przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, kminem oraz solą i dokładnie mieszamy.

Cukinie przekrajmy na pół, wydrążamy środki które drobno kroimy. Wydrążone cukinie posypujemy solą i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby cukinia puściła wodę. W międzyczasie środki cukinii smażymy na rozgrzanej oliwie, wraz z mięsem przez ok. 15 minut.

Cukinie osuszamy, a kiedy mięso oraz sos są gotowe, wtedy połowę sosu przekładamy do mięsa, a do sosu dodajemy świeżą bazylię oraz wbijamy masło, by zagęścić sos. Gotowy sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i układamy cukinię, które nadziewamy farszem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Kiedy cukinie się pieką w misce łączmy świeże zioła, dodajemy czerwoną cebulę, cebulę dymkę, chili, sok z cytryny, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy.

Na upieczone cukinie wykładamy gotową salsę, skrapiamy kwaśną śmietaną i podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubicie faszerowane warzywa, koniecznie wypróbujcie przepis na nadziewane mięsem i kaszą papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak