Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego
Do nagrzanego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, passatę, wodę, sól pieprz oraz oregano i gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie do miski przekładamy indyka oraz paprykę, doprawiamy przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, kminem oraz solą i dokładnie mieszamy.
Cukinie przekrajmy na pół, wydrążamy środki które drobno kroimy. Wydrążone cukinie posypujemy solą i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby cukinia puściła wodę. W międzyczasie środki cukinii smażymy na rozgrzanej oliwie, wraz z mięsem przez ok. 15 minut.
Cukinie osuszamy, a kiedy mięso oraz sos są gotowe, wtedy połowę sosu przekładamy do mięsa, a do sosu dodajemy świeżą bazylię oraz wbijamy masło, by zagęścić sos. Gotowy sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i układamy cukinię, które nadziewamy farszem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Kiedy cukinie się pieką w misce łączmy świeże zioła, dodajemy czerwoną cebulę, cebulę dymkę, chili, sok z cytryny, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy.
Na upieczone cukinie wykładamy gotową salsę, skrapiamy kwaśną śmietaną i podajemy.
Smacznego!
Jeśli lubicie faszerowane warzywa, koniecznie wypróbujcie przepis na nadziewane mięsem i kaszą papryki.