Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
mięso mielone indycze
400 gramów -
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
papryka
2 sztuki -
sos pomidorowy
100 mililitrów -
cukinia
3-4 sztuki -
oliwa
do smażenia -
sól
do smaku
Na sos:
-
oliwa
1-2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
pomidor
1 sztuka -
passata pomidorowa
100 mililitrów -
woda
150 mililitrów -
sól
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
oregano
1 łyżeczka -
masło
50 gramów -
bazylia świeża
8 sztuk
Na salsę:
-
natka kolendry
5 gramów -
bazylia świeża
8-10 sztuk -
zielona cebulka
1 sztuka -
oliwa
1-2 łyżki -
cebula czerwona
1 sztuka -
chili
1 sztuka -
sok z cytryny
z 1/4 -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego
Do nagrzanego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, passatę, wodę, sól pieprz oraz oregano i gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie do miski przekładamy indyka oraz paprykę, doprawiamy przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, kminem oraz solą i dokładnie mieszamy.
Cukinie przekrajmy na pół, wydrążamy środki które drobno kroimy. Wydrążone cukinie posypujemy solą i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby cukinia puściła wodę. W międzyczasie środki cukinii smażymy na rozgrzanej oliwie, wraz z mięsem przez ok. 15 minut.
Cukinie osuszamy, a kiedy mięso oraz sos są gotowe, wtedy połowę sosu przekładamy do mięsa, a do sosu dodajemy świeżą bazylię oraz wbijamy masło, by zagęścić sos. Gotowy sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i układamy cukinię, które nadziewamy farszem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Kiedy cukinie się pieką w misce łączmy świeże zioła, dodajemy czerwoną cebulę, cebulę dymkę, chili, sok z cytryny, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy.
Na upieczone cukinie wykładamy gotową salsę, skrapiamy kwaśną śmietaną i podajemy.
Smacznego!
Jeśli lubicie faszerowane warzywa, koniecznie wypróbujcie przepis na nadziewane mięsem i kaszą papryki.
Komentarze (0)