Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Cukinie nadziewane mięsem mielonym i podane z salsą meksykańską - taki pomysł na letni, sezonowy obiad! Co Wy na to?! A jeśli lubicie faszerowane warzywa to koniecznie sprawdźcie przepis na nadziewane papryki.

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka

    2 sztuki
  • sos pomidorowy

    100 mililitrów
  • cukinia

    3-4 sztuki
  • oliwa

    do smażenia
  • sól

    do smaku

Na sos:

  • oliwa

    1-2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    100 mililitrów
  • woda

    150 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • oregano

    1 łyżeczka
  • masło

    50 gramów
  • bazylia świeża

    8 sztuk

Na salsę:

  • natka kolendry

    5 gramów
  • bazylia świeża

    8-10 sztuk
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • chili

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/4
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: cukinie faszerowane mięsem wg Piotra Ogińskiego

Do nagrzanego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, passatę, wodę, sól pieprz oraz oregano i gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie do miski przekładamy indyka oraz paprykę, doprawiamy przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, kminem oraz solą i dokładnie mieszamy.

Cukinie przekrajmy na pół, wydrążamy środki które drobno kroimy. Wydrążone cukinie posypujemy solą i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby cukinia puściła wodę. W międzyczasie środki cukinii smażymy na rozgrzanej oliwie, wraz z mięsem przez ok. 15 minut.

Cukinie osuszamy, a kiedy mięso oraz sos są gotowe, wtedy połowę sosu przekładamy do mięsa, a do sosu dodajemy świeżą bazylię oraz wbijamy masło, by zagęścić sos. Gotowy sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i układamy cukinię, które nadziewamy farszem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Kiedy cukinie się pieką w misce łączmy świeże zioła, dodajemy czerwoną cebulę, cebulę dymkę, chili, sok z cytryny, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy.

Na upieczone cukinie wykładamy gotową salsę, skrapiamy kwaśną śmietaną i podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubicie faszerowane warzywa, koniecznie wypróbujcie przepis na nadziewane mięsem i kaszą papryki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat