Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mąka pszenna
0,5 kg -
smalec
100 g -
sól
1 łyżka -
woda
200 ml
Tapenada
-
czosnek
1 ząbek -
oliwki czarne
300 g -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
szczypta -
tymianek
szczypta -
rozmaryn
szczypta -
oregano
szczypta -
oliwa
2 łyżki
Dodatki
-
pomidor
4 plastry -
ser żółty
2 plasterki -
szynka
2 plasterki -
rukola
30 liści -
bazylia
-
cebula czerwona
Przepis i sposób przygotowania Smaki Świata: Piadina - włoski przysmak
Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Tapenada:
W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn.
Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni pojawią się bąble, to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie uciskaj je, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.
Komentarze (7)