Smaki Świata: Piadina - włoski przysmak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • smalec

    100 g
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    200 ml

Tapenada

  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwki czarne

    300 g
  • pieprz czarny grubo mielony

    szczypta
  • tymianek

    szczypta
  • rozmaryn

    szczypta
  • oregano

    szczypta
  • oliwa

    2 łyżki

Dodatki

  • pomidor

    4 plastry
  • ser żółty

    2 plasterki
  • szynka

    2 plasterki
  • rukola

    30 liści
  • bazylia

  • cebula czerwona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto:
Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Tapenada:
W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn.
Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni pojawią się bąble, to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie uciskaj je, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 18.03.2018 18:00
Cudowne na przystawkę!
ben-ka 05.10.2016 09:04
Wygląda apetycznie i tak kolorowo.......
IZABELA29 13.09.2016 19:14
Pewnie smaczny
marzut 23.05.2016 13:54
Super przepis
staropolanka5 19.05.2016 20:46
smakowita propozycja
krokus 17.05.2016 19:58
o zjadłabym z przyjemnością
smerfetka79 17.05.2016 13:58
taaakie fast foody mogłabym jeść:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat