Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z botwiną i serem z niebieską pleśnią
Na dużej patelni rozgrzać masło (weganie użyją oleju roślinnego), dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Wsypać kaszę i smażyć 3 minuty mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dodać buraczki, łodyżki botwinki i sok z pomarańczy, smażyć aż sok się wchłonie. Wlać wino, a gdy odparuje wlać 1/4 bulionu wciąż co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać kolejną 1/4 bulionu. Czynność powtarzać do czasu, aż kasza będzie ugotowana "al dente". Powinna być lekko twardawa w środku, a mięciutka z wierzchu. Wraz z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodać liście botwinki i koperek.
Pęczotto powinno być gęste, nie lejące. Ser pleśniowy kruszymy i posypujemy nim pęczotto wyłożone na talerz. Smacznego!