Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i kokosem
3 pozostałe łodygi obieramy i kroimy w 3-5 cm kawałki i zostawiamy do dekoracji.
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder – mieszamy.
Do składników suchych wbijamy jajka i wlewamy przestudzone masło i mleko – miksujemy, aż do połączenia się wszystkich składników.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta – pokrojony rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto – na rabarbar wylewamy 2 część ciasta.
Wiech ciasta dekorujemy kawałkami rabarbaru i posypujemy je z wierzchu cukrem.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przed podanie można posypać je cukrem pudrem.