Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto herbaciane z borówkami, DS XVIII odc. 5

5.0
(68)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto herbaciane z borówkami to ciekawa propozycja na wykorzystanie herbaty matcha w wypiekach. Nie tylko sprawia, że ciasto jest pięknie zielone, ale również nadaje mu delikatnego smaku, który idealnie komponuje się z kremem borówkowym.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier puder 75 g
jajka duże 4 sztuki
masło 200 g
mleko 1/4 szklanki
sproszkowana herbata matcha 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:

Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat szczypta
jagody mrożone 150 g
serek mascarpone 250 g

Dekoracja:

mięta świeża 4 liście
pistacje 50 g
orzeszki ziemne 50 g
borówki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto herbaciane z borówkami, DS XVIII odc. 5

Ciasto herbaciane z kremem borówkowym, to bardzo ciekawa propozycja deseru dla wszystkich zwolenników herbaty matcha czy poszukiwaczy ciekawych i oryginalnych smaków. Matcha to zmielone, sproszkowane liście zielonej herbaty, która sprawia, że ciasto nabiera pięknego zielonego koloru i lekko herbacianego smaku. Biszkopt z dodatkiem herbaty matcha jest bardzo delikatny, dlatego konieczne jest skomponowanie go z kremem o wyrazistym, lekko kwaśnym ale i słodkim smaku. Krem borówkowy sprawdzi się tutaj idealnie. Całość warto udekorować świeżymi owocami borówki, pistacjami i orzeszkami ziemnymi, a take świeżymi listkami mięty lub melissy. 

Ciasto herbaciane z borówkami

1

Przed rozpoczęciem ciasta nastawiamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg.

Oddzielamy żółtka od białek.
W pierwszej misce łączymy składniki mokre: w misce ucieramy łyżką masło (masło musi być miękkie – najlepiej w temperaturze pokojowej) z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy 4 żółtka,  dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

2

W drugiej misce łączymy składniki suche: za pomocą łyżki mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz zieloną herbatą matcha.
Dodajemy
imbir mielony Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przesiewamy - składniki do osobnej miski.

3

Łączymy składniki suche z mokrymi i dokładnie mieszamy łyżką.

4

Białka wlewamy do miski, dosypujemy szczyptę soli różowej himalajskiej Prymat i mikserem ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg  i pieczemy  45 minut.

5

Przygotowujemy krem: w rondelku podgrzewamy mrożone jagody, dodajemy cukier ze skórką cytryny Prymat i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż jagody się rozmrożą. Gotowe jagody zdejmujemy z kuchenki do ostygnięcia. Jagody mieszamy z serkiem  mascarpone do uzyskania jednolitego kremu.

6

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy orzechy ziemne oraz pistacje.

Na ostygnięte ciasto wykładamy krem. Dekorujemy orzechami, pistacjami, świeżymi borówkami i listkami mięty.

 

Przepis na ciasto herbaciane jest niezwykle ciekawy dzięki dodatkowi herbaty matcha. Jeśli jesteście zwolennikami ciasta borówkowego: Śmietanowy placek z borówkami i kruszonką czy Kruche ciasto z jagodami i pianką.

Sprawdźcie również inne przepisy na ciasta z dodatkiem tych owoców, lub sprawdźcie inne przepisy deserowe z programu Doradca Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak