Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto herbaciane z borówkami, DS XVIII odc. 5
Ciasto herbaciane z kremem borówkowym, to bardzo ciekawa propozycja deseru dla wszystkich zwolenników herbaty matcha czy poszukiwaczy ciekawych i oryginalnych smaków. Matcha to zmielone, sproszkowane liście zielonej herbaty, która sprawia, że ciasto nabiera pięknego zielonego koloru i lekko herbacianego smaku. Biszkopt z dodatkiem herbaty matcha jest bardzo delikatny, dlatego konieczne jest skomponowanie go z kremem o wyrazistym, lekko kwaśnym ale i słodkim smaku. Krem borówkowy sprawdzi się tutaj idealnie. Całość warto udekorować świeżymi owocami borówki, pistacjami i orzeszkami ziemnymi, a take świeżymi listkami mięty lub melissy.
Ciasto herbaciane z borówkami
Przed rozpoczęciem ciasta nastawiamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg.
Oddzielamy żółtka od białek.
W pierwszej misce łączymy składniki mokre: w misce ucieramy łyżką masło (masło musi być miękkie – najlepiej w temperaturze pokojowej) z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy 4 żółtka, dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
W drugiej misce łączymy składniki suche: za pomocą łyżki mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz zieloną herbatą matcha.
Dodajemy imbir mielony Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przesiewamy - składniki do osobnej miski.
Łączymy składniki suche z mokrymi i dokładnie mieszamy łyżką.
Białka wlewamy do miski, dosypujemy szczyptę soli różowej himalajskiej Prymat i mikserem ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy 45 minut.
Przygotowujemy krem: w rondelku podgrzewamy mrożone jagody, dodajemy cukier ze skórką cytryny Prymat i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż jagody się rozmrożą. Gotowe jagody zdejmujemy z kuchenki do ostygnięcia. Jagody mieszamy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitego kremu.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy orzechy ziemne oraz pistacje.
Na ostygnięte ciasto wykładamy krem. Dekorujemy orzechami, pistacjami, świeżymi borówkami i listkami mięty.