Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka i muffiny: Babeczki czekoladowe z pomarańczami i pieprzem
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową i ziarenkami wanilii.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, rozgniecionymi goździkami i pieprzem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło zmiksować z czekoladą i likierem kawowym, dodać sok z limonki i miąższ z pomarańczy. Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, a następnie wymieszać z ciastem. Foremki do muffinów posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremek i piec 50 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu muffinki wyjąć z foremek i zanurzyć w kawie