Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym

Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czekolada

    100 g
  • miód płynny

    220 g
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    200 g
  • mąka pszenna

    420 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • migdały

    100 g
  • przyprawa do piernika

    20 g
  • dżem morelowy

    200 g

Do dekoracji

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
Miód, jajka, cukier i przyprawę do piernika miksujemy.
Krok 3 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, przesiewając je przez sito, oraz startą na tarce czekoladę.
Krok 4 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
Ciasto wyrabiamy mikserem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).
Krok 5 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wychłodzenia, a następnie wyjmujemy na deskę, smarujemy rozgrzanym dżemem morelowym, a gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:39
Ekstra. :)

ilka01

23.11.2015 10:19
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat