Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SUPER ZUPA CHRZANOWA

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion na wędzonce 3 litry
kiełbasa biała 4 szt
włoszczyzna 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 4 szt
cebula biała 1 szt.
ziemniaki 5-6 szt
Chrzan śmietankowy Smak 1 słoik
grzyby suszone 5-6 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Porada

Idealna na Wielkanoc zamiast żurku

Przepis i sposób przygotowania na: SUPER ZUPA CHRZANOWA

Wywar robimy z wędzonej kości, dodając włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Po chwili wrzucamy białą, surową kiełbasę. Gotujemy 15 minut. Kiełbasę wyciągamy a zupę zostawiamy na lekkim gazie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jajka gotujemy osobno, w lekko osolonej wodzie. Wyciągam z wywaru obgotowaną kość i po ostudzeniu obieram z mięsa, kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do niej wędzonkę. Jeśli nie mamy wędzonki, możemy podsmażyć jakąś wędzoną kiełbasę lub boczek ( dla smaczku) . Marchew drobno kroimy i razem z kiełbasą z cebulką dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek, chrzan i chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Serwujemy z jajkiem oraz pokrojoną natką pietruszki. Jeżeli zupa jest mało kwaśna, można dokwasić ją sokiem z cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak