Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    300 g
  • owoce morza

    250 g mieszanki
  • krewetki koktajlowe

    200 g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    2 średnie sztuki
  • ząbki czosnku

    2 duże
  • kukurydza konserwowa

    1/2 puszki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ryż do risotta

    180 - 190 g
  • bulion drobiowy

    1 l
  • Szafran - nitki

  • oliwa

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę słodką oraz ostrą oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę - również pokroić w drobną kostkę, a obrane ząbki czosnku w plasterki.
Krok 2 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Bulion zagotować z nitkami szafranu, przykryć pokrywką i odstawić (nie powinien wystygnąć).
Krok 3 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Na patelnię wlać 2 - 3 łyżki oliwy, rozgrzać i podsmażyć na niej pierś - lekko zrumienić.
Krok 4 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Gdy pierś będzie już podsmażona dolać na patelnię resztę oliwy, dołożyć pokrojone papryki, pomidory, czosnek oraz osączoną kukurydzę. Całość smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 5 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Całość podlać winem, oprószyć słodką papryką, wymieszać - smażyć do czasu odparowania wina.
Krok 6 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Gdy wino odparuje dodać ryż, koncentrat pomidorowy, kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć około 4 minut.
Krok 7 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Całość zalać ciepłym bulionem, doprawić do smaku solą wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut ( część buliony odparuje).
Krok 8 - Paella z kurczakiem i owocami morza
Na koniec dodać owoce morza, wymieszać, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową. Całość dusić jeszcze na bardzo małym ogniu około 8 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pajbek

21.05.2015 09:35
Wygląda pysznie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat