Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
120 g -
ryż brązowy
100 g -
tymianek
2 gałązki -
skórka z cytryny
1 łyżeczka -
sok z cytryny
2 łyżki -
masło
2 łyżki (zimne, bez soli) -
bulion drobiowy
700 ml (bez soli) -
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Risotto z cytrusowym kurczakiem
Kurczaka kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180˚C i pieczemy około 20 minut. Na patelnię wrzucamy kurczaka, ryż i listki tymianku, po czym zalewamy całość bulionem. Wszystko gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy ryż osiągnie twardość al dente. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem i skórką z cytryny.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Ilość bulionu została podana orientacyjnie, ponieważ szczególnie przy użyciu brązowego ryżu zapotrzebowanie na bulion może się znacznie wahać.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się