Risotto z cytrusowym kurczakiem

Risotto z cytrusowym kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    120 g
  • ryż brązowy

    100 g
  • tymianek

    2 gałązki
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki (zimne, bez soli)
  • bulion drobiowy

    700 ml (bez soli)
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180˚C i pieczemy około 20 minut. Na patelnię wrzucamy kurczaka, ryż i listki tymianku, po czym zalewamy całość bulionem. Wszystko gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy ryż osiągnie twardość al dente. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem i skórką z cytryny.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Ilość bulionu została podana orientacyjnie, ponieważ szczególnie przy użyciu brązowego ryżu zapotrzebowanie na bulion może się znacznie wahać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.02.2018 00:15
Pyszne , kuszące Risotto. Pięknie podane.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat