Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini Pavlova

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na bezy (6 sztuk)

białko 150 ml
cukier kryształ 220 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
biały ocet winny 1 łyżeczka

Na krem

biała czekolada 100 g
śmietana kremówka 180 g

Owocowa dekoracja

morele 300 g
masło 1 łyżka
syrop z agawy 1 łyżka
maliny świeże 150 g

Porada

Bezę można (bez owoców i kremu) do 3-4 dni przechowywać w szafce, nie straci na smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini Pavlova

1. Białka muszą być schłodzone. Do misy miksera wlej białka, zacznij ubijać. Gdy będą lekko sztywne partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Na sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj ocet. Ubijaj jeszcze ze 2 minuty. Piana będzie gęsta i błyszcząca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj placki o średnicy ok. 10-15 cm. Zostaw odstępy pomiędzy bezami, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. U mnie wyszło 6 bez.

2. Bezy piecz w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku, najpierw 30 minut a potem zmniejsz do 100 st. C i susz bezy przez 2 godziny.

3. W międzyczasie przygotuj garnuszek z grubym dnem, wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzej, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Po lekkim przestudzeniu wstaw do lodówki, by krem się całkowicie schłodził.

4. Morele przekrój na pół. Na patelnię wrzuć masło i syrop z agawy, dodaj morele. Przesmaż je z każdej strony.

5. Po schłodzeniu krem należy porządnie ubić, wtedy zgęstnieje. Ja się pospieszyłam i krem nie był dobrze schłodzony i dlatego jest w formie bardziej płynnej.

6. Bezę połóż na talerz, obłóż kremem lub polej sosem (kiedy się pospieszysz i nie uda ci się ubić kremu) i udekoruj morelami i malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 07.05.2015 23:20
no i udało Ci się
tytka 07.05.2015 18:24
śliczny deserek
luna76 07.05.2015 17:52
cudna jest !!!!
Gracer 07.05.2015 13:27
wygląda apetycznie
Malinka 07.05.2015 13:12
Taki deser to rarytas, nie szkodzi, że w wersji mini :)
IwonaKa 07.05.2015 12:33
apetycznie wyglada
aginaa 07.05.2015 11:52
smaczny deser
Franciszek 07.05.2015 10:57
Piėknie wygląda
Klausia 07.05.2015 10:43
pyszne to:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak