Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bezy

  • białka

    10
  • cukier kryształ

    500 g
  • sól morska

    do smaku
  • goździki całe

    kilka

Konfitura z cytrusów

  • cukier kryształ

    500 g
  • limonka

    2 sztuki
  • cytryna

    2 sztuki
  • pomarańcze

    500 g
  • likier pomarańczowy

    50 ml
  • wanilia laski

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku

Mus z czekolady

  • biała czekolada

    200 g
  • śmietana 36%

    150 ml
  • serek mascarpone

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
Bezy: do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, stopniowo (po ok. 4 łyżki) dodając cukier (400 g). Ubijamy aż cukier się rozpuści a masa z białek będzie miała ciągnącą konsystencję. Z tak przygotowanej masy formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej torebki ok. 30 bez i pieczemy je ok. 40-50 min w 130°C. Pozostały cukier wsypujemy do młynka do mielenia kawy wraz z kilkoma goździkami i mielimy na puder.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
Konfitura: do garnka przesypujemy cukier i karmelizujemy od czasu do czasu ruszając garnkiem (nie mieszamy łyżką). Odrobinę cukru zostawiamy. Sparzone limonki i cytryny kroimy w kostkę wraz ze skórką. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy do garnka sok. Pokrojone cytrusy dodajemy do skarmelizowanego cukru i gotujemy aż nadmiar wody odparuje. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół. Ziarenka wanilii oraz laskę dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku chili. Pod koniec wlewamy likier pomarańczowy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
Mus z czekolady: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do drugiej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do mocno schłodzonej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę dodajemy stopniowo do czekolady. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi i odstawiamy do lodówki na min. 30 min, żeby mus stężał.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
Łyżkami formujemy kulki z musu czekoladowego, układamy go na talerzach i polewamy konfiturą. Na wierzchu układamy bezy i posypujemy cukrem goździkowym. Talerz możemy ozdobić liśćmi świeżej mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.08.2016 20:35
Musi fajnie smakowac

KORAL

16.03.2016 01:00
Pyszne beziki

Janina

10.03.2016 15:17
Świetny deserek;))

mysza75

10.03.2016 11:37
uwielbiam takie beziki pysznie wyglądają

Magula

10.03.2016 09:53
Ciekawa propozycja

ben-ka

10.03.2016 09:27
Ja też bardzo lubię beziki:)

norweska20

09.03.2016 22:34
bezy - uwielbiam ..a ten mus - ....oj zapowiada się pyszny deser :)

Wiktoria29

09.03.2016 20:43
niebo w gębie, konfitura z cytrusów z dodatkiem chili - jestem jej bardzo ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat