Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane polędwiczki wieprzowe
Kroki postępowania
Marynata: Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę. Wymieszać z
olejem,ostrą papryką,rozmarynem,solą i pieprzem. Dodać
mięso,wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a
najlepiej na noc).
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Cebulę obrać pokroić w piórka i usmażyć na 2 łyżach oleju. Pomidory,mozzarellę pokroić w plasterki.
Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron (smażyć na marynacie).
Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć
plasterki pomidora.
majonez, jogurt,śmietankę kremówkę, sól,pieprz i zioła. Sos czosnkowy
wymieszać z usmażonymi zimnymi pieczarkami i cebulą.