Kotlet schabowy z kieszenią

Kotlet schabowy z kieszenią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jednym z tradycyjnych polskich obiadów jest wszystkim doskonale znany kotlet schabowy. Ten przepis to propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić tę potrawę o nowy smak. Można podawać go razem z ziemniakami i mizerią - tak jak w przypadku tradycyjnie przygotowanego kotleta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    1 dość gruby
  • ser żółty

    1 plaster
  • szałwia

    1 gałązka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1/2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlet schabowy z kieszenią

Kotlet schabowy z kieszenią to doskonały pomysł na obiad, jest urozmaiconą wersją tradycyjnego polskiego dania. Dodatek sera w towarzystwie przypraw sprawia, że potrawa nabiera nowego smaku i jest jeszcze bardziej sycąca.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić kotleta schabowego
  • czym faszerować schabową kieszeń
  • co zrobić ze schabu

 

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

Przygotuj wszystkie składniki.

Krok 2 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

Mięso umyj i osusz, lekko rozbij tłuczkiem i wytnij kieszeń. Oprósz pieprzem czarnym mielonym Prymat i lekko solą (ser jest słony).

Krok 3 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

Do kieszonki włóż plaster sera oraz szałwię i rozmarynem. Zepnij całość drewnianą wykałaczką. Bułkę tartą wymieszaj z orzechami i papryką słodką Prymat.

Krok 4 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

Mięso oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Kotleta smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

Krok 5 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

Podawaj z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

dodi 28.02.2016 22:21
ale pyszności, mniam
avre 26.02.2016 11:46
ROBIE! wiem, że będzie pyszne. Ale po co w składnikach jest rozmaryn? Gdzie sie go dodaje?
Nestor 13.10.2022 16:19
Do bułki tarter, pozdrawiam.
Konczi 16.02.2016 17:56
bardzo lubię :) pycha
Janina 16.02.2016 17:15
Bardzo lubię taka bogatą kieszeń;))
IZABELA29 16.02.2016 17:07
lubie to i to bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat