Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kotlety schabowe
1 dość gruby -
ser żółty
1 plaster -
szałwia
1 gałązka -
Rozmaryn suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
jajko
1 sztuka -
mąka
2 łyżeczki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
orzechy włoskie
1/2 łyżki -
olej
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Kotlet schabowy z kieszenią
Kotlet schabowy z kieszenią to doskonały pomysł na obiad, jest urozmaiconą wersją tradycyjnego polskiego dania. Dodatek sera w towarzystwie przypraw sprawia, że potrawa nabiera nowego smaku i jest jeszcze bardziej sycąca.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić kotleta schabowego
- czym faszerować schabową kieszeń
- co zrobić ze schabu
Kroki postępowania

Przygotuj wszystkie składniki.

Mięso umyj i osusz, lekko rozbij tłuczkiem i wytnij kieszeń. Oprósz pieprzem czarnym mielonym Prymat i lekko solą (ser jest słony).

Do kieszonki włóż plaster sera oraz szałwię i rozmarynem. Zepnij całość drewnianą wykałaczką. Bułkę tartą wymieszaj z orzechami i papryką słodką Prymat.

Mięso oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Kotleta smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

Podawaj z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią.
Komentarze (5)