Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kotlet schabowy z kieszenią

4.8
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jednym z tradycyjnych polskich obiadów jest wszystkim doskonale znany kotlet schabowy. Ten przepis to propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić tę potrawę o nowy smak. Można podawać go razem z ziemniakami i mizerią - tak jak w przypadku tradycyjnie przygotowanego kotleta.

Składniki:

kotlety schabowe
1 dość gruby
ser żółty
1 plaster
szałwia
1 gałązka
Rozmaryn suszony Prymat
1/2 łyżeczki
jajko
1 sztuka
mąka
2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
orzechy włoskie
1/2 łyżki
olej
2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z kieszenią

Kotlet schabowy z kieszenią to doskonały pomysł na obiad, jest urozmaiconą wersją tradycyjnego polskiego dania. Dodatek sera w towarzystwie przypraw sprawia, że potrawa nabiera nowego smaku i jest jeszcze bardziej sycąca.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić kotleta schabowego
  • czym faszerować schabową kieszeń
  • co zrobić ze schabu

 

Kroki postępowania

1

Przygotuj wszystkie składniki.

Krok 1 - Kotlet schabowy z kieszenią foto
2

Mięso umyj i osusz, lekko rozbij tłuczkiem i wytnij kieszeń. Oprósz pieprzem czarnym mielonym Prymat i lekko solą (ser jest słony).

Krok 2 - Kotlet schabowy z kieszenią foto
3

Do kieszonki włóż plaster sera oraz szałwię i rozmarynem. Zepnij całość drewnianą wykałaczką. Bułkę tartą wymieszaj z orzechami i papryką słodką Prymat.

Krok 3 - Kotlet schabowy z kieszenią foto
4

Mięso oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Kotleta smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

Krok 4 - Kotlet schabowy z kieszenią foto
5

Podawaj z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią.

Krok 5 - Kotlet schabowy z kieszenią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 28.02.2016 22:21
ale pyszności, mniam
avre 26.02.2016 11:46
ROBIE! wiem, że będzie pyszne. Ale po co w składnikach jest rozmaryn? Gdzie sie go dodaje?
Nestor 13.10.2022 16:19
Do bułki tarter, pozdrawiam.
Konczi 16.02.2016 17:56
bardzo lubię :) pycha
Janina 16.02.2016 17:15
Bardzo lubię taka bogatą kieszeń;))
IZABELA29 16.02.2016 17:07
lubie to i to bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak