Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1

Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    400 g
  • grzyby leśne

    200 g
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka

    1 sztuka
  • rosół wołowy

    1 kostka
  • owoc jałowca

  • pieprz czarny ziarnisty

  • rozmaryn Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1
Przygotować składniki
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1
1 kostkę Rosołu wołowego Kucharek rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mięso, marchewkę oraz cebulę kroimy w grubą kostkę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1
Olej rzepakowy wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Kroimy czosnek i dodajemy wraz z warzywami na patelnię. Następnie dodajemy leśne grzyby.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1
Owoc jałowca, czarny pieprz i rozmaryn rozgniatamy nożem na desce dla uzyskania aromatu. Warzywa po krótkim obsmażeniu przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy mięso. Jeżeli mamy czerwone wino, możemy dodać je do smażącego się mięsa. Po odparowaniu wina dodajemy do mięsa warzywa, przyprawy i zalewamy przygotowanym wcześniej rosołem wołowym. Dusimy ok 35-40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1
Czas duszenia zależy od rodzaju wybranego mięsa. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki, podajemy z kaszą perłową lub gryczaną.
Doradca Smaku
Do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać do przepisu również wołowinę lub dziczyznę.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.09.2015 22:18
bardzo lubię taki gulasz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat