Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    400 g
  • grzyby leśne

    200 g
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka

    1 sztuka
  • rosół wołowy

    1 kostka
  • Owoc jałowca cały Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1 foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1 foto
1 kostkę Rosołu wołowego Kucharek rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mięso, marchewkę oraz cebulę kroimy w grubą kostkę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1 foto
Olej rzepakowy wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Kroimy czosnek i dodajemy wraz z warzywami na patelnię. Następnie dodajemy leśne grzyby.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1 foto
Owoc jałowca, czarny pieprz i rozmaryn rozgniatamy nożem na desce dla uzyskania aromatu. Warzywa po krótkim obsmażeniu przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy mięso. Jeżeli mamy czerwone wino, możemy dodać je do smażącego się mięsa. Po odparowaniu wina dodajemy do mięsa warzywa, przyprawy i zalewamy przygotowanym wcześniej rosołem wołowym. Dusimy ok 35-40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz wieprzowy, odc.1 foto
Czas duszenia zależy od rodzaju wybranego mięsa. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki, podajemy z kaszą perłową lub gryczaną.
Doradca Smaku
Do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać do przepisu również wołowinę lub dziczyznę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.09.2015 22:18
bardzo lubię taki gulasz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat