Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    3 kg
  • marynata

  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżka
  • miód gryczany

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • chrzan żurawinowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku foto
Połączyć olej z musztardą i miodem. Marynatę doprawić rozmarynem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku foto
Umytą i osuszoną łopatkę wieprzową natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić na noc do lodówki.
Krok 4 - Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku foto
Zamarynowane mięso obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, a następnie piec 3-4 godziny w temperaturze 100°C.
Krok 5 - Rozmarynowa łopatka wieprzowa – Krok po kroku foto
Upieczoną łopatkę wyjąć z piekarnika, po 10 minutach pokroić w grube plastry i podawać z chrzanem żurawinowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
NatalkaC 22.02.2014 13:57
normalnie delicje;)
wyattearp 07.06.2013 10:32
lubię takie mięsko
cukiereczek 06.06.2013 17:23
pyszny przepis
adelajda 06.06.2013 17:14
jak dla mnie są super smaki
arbuzowo 06.06.2013 14:01
Robimy bardzo podobną pieczeń z karczku. Jest pyszna! Gorąco polecamy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat