Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cebula 2
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
oregano do smaku
cukier brązowy 1 łyżka
sok jabłkowy 250 ml
seler naciowy 2 gałązki
jabłka 4
Musztarda delikatesowa Prymat
masło 1 łyżka
miód wielokwiatowy 2 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
oliwki zielone kilka sztuk
olej rzepakowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
2
Cebule kroimy w grube plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na suchej patelni podsmażamy rozmaryn, kminek i kolendrę. Kiedy ziarenka kolendry zaczną podskakiwać, dodajemy olej rzepakowy oraz oregano.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
3
Na patelnię kładziemy oczyszczony schab i obsmażamy z każdej strony na złoto. Usmażony schab solimy do smaku i przekładamy do cebuli.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
4
Na patelnię po smażeniu schabu dodajemy cukier brązowy oraz sok jabłkowy. Chwilę smażymy razem i przelewamy do naczynia żaroodpornego ze schabem. Seler naciowy drobno kroimy, 2 jabłka dzielimy w ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (po 30 min zdejmujemy folię).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
5
Po wyjęciu z piekarnika, schab przekładamy do folii i zawijamy. Sos powstały podczas pieczenia przecedzamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
6
Na patelnię wlewamy miód i podgrzewamy. Do miodu dodajemy pokrojone w grube plastry dwa jabłka. Smażymy aż się skarmelizują. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
7
Pokrojony na plastry schab podajemy na skarmelizowanych plastrach jabłka. Dodajemy również ćwiartki zapieczonych jabłek i selera. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiamy zielonymi oliwkami.
Krok 7 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak