Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • cebula

    2
  • rozmaryn Prymat

    do smaku
  • kminek cały

    do smaku
  • kolendra cała

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sok jabłkowy

    250 ml
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • jabłka

    4
  • musztarda delikatesowa

  • masło

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • ziele angielskie mielone

    do smaku
  • oliwki zielone

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Cebule kroimy w grube plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na suchej patelni podsmażamy rozmaryn, kminek i kolendrę. Kiedy ziarenka kolendry zaczną podskakiwać, dodajemy olej rzepakowy oraz oregano.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Na patelnię kładziemy oczyszczony schab i obsmażamy z każdej strony na złoto. Usmażony schab solimy do smaku i przekładamy do cebuli.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Na patelnię po smażeniu schabu dodajemy cukier brązowy oraz sok jabłkowy. Chwilę smażymy razem i przelewamy do naczynia żaroodpornego ze schabem. Seler naciowy drobno kroimy, 2 jabłka dzielimy w ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (po 30 min zdejmujemy folię).
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Po wyjęciu z piekarnika, schab przekładamy do folii i zawijamy. Sos powstały podczas pieczenia przecedzamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Na patelnię wlewamy miód i podgrzewamy. Do miodu dodajemy pokrojone w grube plastry dwa jabłka. Smażymy aż się skarmelizują. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym.
Krok 7 - Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14 foto
Pokrojony na plastry schab podajemy na skarmelizowanych plastrach jabłka. Dodajemy również ćwiartki zapieczonych jabłek i selera. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiamy zielonymi oliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat