Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki lniane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mleko 200 ml
len mielony odtłuszczony 100 gram
pieprz 1/4 łyżeczki
stewia 1,5 łyżki
woda mineralna
olej rzepakowy

Porada

Składniki makro (bez dodatków z warzyw): Białko - 63,3g Węglowodany - 30,3g Tłuszcz - 29g BŁONNIK - 38g

Przepis i sposób przygotowania na: Placki lniane

Przygotowujemy miskę do której wsypujemy nasz odmierzony len (siemię lniane), pieprz, stewię, wlewamy mleko i dodajemy jaja. Dokładnie roztrzepujemy i mieszamy trzepaczką - do momentu roztrzepania wszystkich grudek i powstania pełnej masy. Oczywiście można zmienić konsystencję, dodając wody (jeśli masa jest zbyt gęsta), dodać mąki żytniej razowej jeśli jest zbyt rzadka. Po wymieszaniu przygotowujemy naszą patelnię i wlewamy na nią olej do smażenia (najlepiej smażyło mi się na rzepakowym). Formujemy na naszej patelni placki, mi najbardziej pasowały w kształcie koła (mniej więcej wielkość zwykłego placka ziemniaczanego) i smażymy do momentu możliwości przewrócenia placka na drugą stronę (do pewnego momentu przewrócenie jest bardzo ciężkie ze względu na konsystencję masy), z drugiej strony można podsmażyć nieco delikatniej.
Można podawać z warzywami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak