Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z salami i ...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
mąka pełnoziarnista 100 gram
drożdże suche 7 gram
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 2% 2/3 szklanki
oliwa 3 łyżki

Dodatki

przecier pomidorowy 200 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 500 gram
cebula biała 300 gram
salami 200 gram
ser żółty 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami i ...

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąki, drożdże, sól i przyprawy. Mieszamy. Dolewamy letnie mleko (lub pół na pół z wodą) i oliwę z oliwek. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Pizza z salami i ... foto
2
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny by trochę urosło.
Krok 2 - Pizza z salami i ... foto
3
Gdy ciasto rośnie, obieramy cebulę i pieczarki. Kroimy na drobniej i podsmażamy oddzielnie (można trochę doprawić solą i pieprzem). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem wymieszanym z ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Pizza z salami i ... foto
4
Układamy podsmażoną cebulę i pieczarki. Kładziemy plasterki salami.
Krok 4 - Pizza z salami i ... foto
5
Całość posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190stopni. Zjadamy na ciepło.
Krok 5 - Pizza z salami i ... foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 20.04.2015 07:30
lubię pizzę
Ola1young 19.04.2015 13:00
z chęcią bym zjadła ;)
nogawkuchni 19.04.2015 10:35
Pyszna pizza, przydatny przepis, zgadzam się - domowa pizza zawsze najlepsza i wiadomo co się je.
Megg 18.04.2015 21:50
taka domowa najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak