Sposób przygotowania

Propozycja na zielone, smakowite i niezwykle zdrowe pesto jarmużowo - bazyliowe, zawierające mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Pesto jest bardzo aromatyczne, świetnie wpływa na naszą cerę, a także sprawia wielką radość naszym kubkom smakowym ;)

PRZYGOTOWANIE:

1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

Ser owczy (może być twardy, czeski Jadel) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Umyte i osuszone listki bazylii oraz jarmużu wkładamy do rozdrabniacza i zalewamy je około 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy dla dobrego rozdrobnienia składników, ale nie do całkowitego ich zmiksowania.

Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, 2 -3 ząbki czosnki oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia, a na koniec doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Gotowe pesto świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle lub rurkami.

* Pesto możemy także przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, aby wierzch pesto zalać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Życzę smacznego! :)


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania84

    fajniutkie :)
  • 1
    logotyp-z-tlem
    Opublikowano

    justynkag

    Super. Z jarmużem jeszcze nie robiłam
  • 1
    jlr
    Opublikowano

    Asik32

    wyśmienite to pesto:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edith85

    bardzo lubię :))
  • 1
    czerwone-usta-z-dymem-likely-pl-4b4fe8df
    Opublikowano

    katerinaJ

    Pyszności :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jagoda5913

    Wypróbuję...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    lubię jarmuż, muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !