Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1 litr przegotowana
mąka żytnia 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
czosnek ząbki 1 - 2 sztuki
zakwas żytni 1 łyżeczka

Porada

Zamiast zakwasu żytniego do słoika można dodać skórkę chleba pieczonego na zakwasie.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek


Do słoika o pojemności 1.5 l wsypać mąkę. Dodać zakwas i wodę, dobrze rozmieszać. Czosnek przeciąć na pół i razem z zielem i liściem laurowym dodać do słoika.
Przykryć lnianą lub bawełnianą serwetką i zostawić słoik w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po ukiszeniu zlać do czystego słoika i wstawić do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.04.2015 10:42
super żurek
Margo1 06.04.2015 10:02
Dawno takiego nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak