Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 400 g
pieczarki 500 g
kiełbasa śląska 4 szt
marchewka 4 szt
cebula 2 szt
ser żółty 100 g
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
podsmażyć ją na 1 łyżce masła.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i
smażyć do odparowania wody,
Doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne
warstwy
podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy.
Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Podawać gorącą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 31.03.2015 10:06
Dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak